BEGIN TYPING YOUR SEARCH ABOVE AND PRESS RETURN TO SEARCH. PRESS ESC TO CANCEL

Krakowski Makaroniarz: Caponata – sycylijski bigos

hashphoto-gotowa_kaqqelnchyzhdgubextfinytf.jpg

Jak zrobić caponatę? Każda kucharka i każdy kucharz w południowych Włoszech ma swój przepis na słynną potrawę. Caponata to po prostu potrawa z bakłażana i pomidorów, więc jeśli macie na nią ochotę, zróbcie to szybko i nie żałujcie oliwy. Na pewno wyjdzie pyszna!

 

 

Caponata Krakowskiego Makaroniarza

Składniki

  • 2 bakłażany
  • oregano
  • główka czosnku
  • 4 pomidory obrane ze skóry ( w zimie – z puszki)
  • garść kaparów i czarnych oliwek
  • ocet winny
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

 

hashphoto-caponata_jqwaxpkkgjdhcsqttfhltc.jpg

 

Przygotowanie

Na dużym ogniu obsmażamy bakłażana pokrojonego w spore kawałki, będzie pił oliwę jak szalony, nie przejmujcie się tym, posypcie go oregano. Gdy go trochę ozłoci, wrzucamy czosnek i smażymy jeszcze chwilę. Potem oliwki, kapary i skrapiamy całość octem. Gdy odparuje, wrzucamy pomidory pokrojone w kostkę, dolewamy oliwy, solimy i pieprzymy. Smażymy jeszcze pięć minut, posypujemy grubo pokrojoną pietruszką i stwierdzamy – pyszne! Drugie stwierdzenia jakie się wam nasunie – łatwizna i do tego prawie bez kalorii.

Istnieje też caponata bianca. Podobna do klasycznej, ale zamiast bakłażanów używa się w niej karczochów, selera naciowego i zielonych oliwek. Za to wcale nie dodaje się pomidorów. Gdy tylko uda mi się sprawdzić jak smakuje biała wersja, obiecuję podzielić się wrażeniami.

Caponata to jeden z powodów mojej miłości do kuchni włoskiej. I nie mogę się nadziwić dlaczego włoskie knajpy nie podają tego rewelacyjnego i błyskawicznego dania. Kawałek ciabatty i kieliszek czerwonego wina sprawią, że od razu poczujecie się jak na Sycylii. Skąd to wiem? Nie wiem. Przypuszczam!

Mam zamiar przekonać się o tym już w maju, bo Mikołaj przez komin wrzucił mi bilet na Sycylię. Takie bywają pożytki ze Świąt Bożego Narodzenia.

 

Przepis pobrano ze strony Magazynu Kulinarnego KukBuk: www.kukbuk.com.pl za zgodą Redakcji

Zapraszamy również na profil Krakowskiego Makaroniarza na facebook 'u

Zdjęcia wykonali Bartek Kieżun i Przemek Krupski

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Skomentuj