Powinny być gotowe przynajmniej miesiąc przed Świętami Bożego Narodzenia, ale dla tych, którzy jeszcze nie zdążyli ich upiec – podajemy przepis
Pierniki od Kiki 🙂
1 kg mąki
2 szkl cukru
1 miód sztuczny mały słoik
1 kostka masła albo margaryny
4 jaja
3 łyżeczki sody
1 łyżeczka kawy mielonej
1 łyżeczka kakao
1 paczka przyprawy do piernika
1 łyżka cynamonu
2 szkl cukru
1 miód sztuczny mały słoik
1 kostka masła albo margaryny
4 jaja
3 łyżeczki sody
1 łyżeczka kawy mielonej
1 łyżeczka kakao
1 paczka przyprawy do piernika
1 łyżka cynamonu
Zagniatamy razem wszystkie składniki. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste – można dodać 2-3 łyżki śmietany.
Ciasto rozwałkowujemy. Jeżeli rozwałkowane ciasto będzie miało grubość 3-4 mm, wyjdą z niego pierniczki cienkie i kruche. Wycinamy ciastka – szklanką lub foremkami. W piecu pierniczki rosną na wysokość i szerokość (soda!) dlatego nie należy układać ich na blasze zbyt blisko siebie.
Nastawiamy temperaturę w piekarniku około 180 stopni i pieczemy około 5 minut każdą partię.
Po upieczeniu i wystygnięciu pierniczki można ozdobić – lukrem (cukier puder i cytryna, utrzeć – można zabarwić sokiem lub kupic gotowy kolorowy lukier albo pisaki do ozdabiania).
Życzymy udanej zabawy dla całej rodziny 🙂
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]